november 22, 2017

Oud Hout

In de buurt van Ridderkerk wordt momenteel  het  ”Waalbos” aangelegd.  Eeuwenoude weilanden maken plaats voor afwisselend ruig landschap en bos. In, wat nu nog een kale vlakte is, kan over  20 jaar een hele andere natuur worden beleefd. Om enkele vogelplassen te maken heeft Natuurbeheer het oude weiland afgegraven en aan de oevers van het meertje zijn de oude aardlagen zichtbaar geworden. Behalve restanten van aardewerken drainagebuizen uit – vermoedelijk- het begin van de vorige eeuw zijn ook boomrestanten zichtbaar. Enkele steken boven het wateroppervlak uit. Een plaatselijke deskundige meent dat deze bomen tijdens de St. Elisabethvloed van 1421 zijn gesneuveld!  Dat zou o.a. op te maken zijn uit de ligging van de stammen t.o.v. de oude vaargeul.

Met een kruiwagen heb ik de grootst mogelijke overblijfselen meegenomen en deze liggen nu in mijn atelier te drogen. Het schors is bros, maar het kernhout is nog in goede staat.
Het gaat vermoedelijk om restanten van een wilg.  Ik heb enige houtmonsters afgezaagd die momenteel worden onderzocht door Nehosoc, de Nederlandse Vereniging van Houtsoortenverzamelaars.

Hoe oud zijn de bomen? Razend interessante vraag, waar we een koolstofdatering op los moeten laten. De kosten hiervoor bedragen ca EUR 450,00. Vind ik toch een kostbare zaak, vooral als later zal blijken dat de resten misschien maar 150 jaar oud blijken te zijn.

Voorlopig fantaseer ik over een kunstwerk waar deze getuigen van oude tijd tot hun recht komen.

Zoek hier in mijn werk: